Ungdommens Uddannelsesvejledning – Nyborg Kommune (UUN)
UU-vejleder: Marie Enevig (Midlertidig)
Mail: mene@nyborg.dk
Indhold af vejledningen (Uddrag fra Vejledningsloven)
Vejledningen skal ses i sammenhæng med og bygger oven på den viden og de færdigheder, som eleverne blandt andet har tilegnet sig i folkeskolens obligatoriske emne Uddannelse og job. Undervisningen i emnet skal tilrettelægges i samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning, og vejledere fra Ungdommens Uddannelses-vejledning kan inddrages i gennemførelse af undervisningen. (Stk. 3.) Ungdommens Uddannelsesvejledning giver Kollektiv vejledning til alle elever i 7. – 9. og 10. klasse, og dette foregår ofte klassevis:
- Indføring i ungdomsuddannelserne, indhold, struktur og muligheder samt dialog om elevernes forståelse heraf
- Vejledning om udfyldelse af uddannelsesplaner, optagelse.dk og processen frem mod tilmelding til ungdomsuddannelse
- Introduktion til at arbejde med uddannelsesguiden (ug.dk) og til e-Vejledningen, jf § 9, og
- Orientering om hele uddannelsessystemet, herunder sammenhæng mellem uddannelse og job.
Se link til Undervisningsministeriets hjemmeside med hele teksten: Valg om vejledning af uddannelses og erhverv:
https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2014/840
Introkursus
Eleverne i 8. klasse introduceres til det danske uddannelsessystem og deltager i 8. klasse i 1 erhvervsintroducerende dag samt i 4 dages introduktionskursus til 2 ungdomsuddannelser efter eget ønske. Kurserne forberedes og efterbehandles i klassen.
Brobygning
Elever i 9. klasse som er uafklaret i forhold til uddannelse har mulighed for at komme 3 dage i brobygning på en ungdomsuddannelse.
Brobygningsmuligheder kan ses på:
https://ung.unoung.dk/login/new.html
Praktik
Eleverne i 8 – 9.klasse kan deltage i praktik med et uddannelsesmæssigt perspektiv, oftest af 1 uges varighed. En praktikuge medvirke til at give afklaring omkring det kommende uddannelsesvalg. Praktikken etableres så vidt muligt af eleven selv og formidles af UU-vejlederen.
Inspiration til praktikpladser kan findes på https://www.elevpraktik.dk/. Her kan du oprette en bruger og søge efter praktikplads. Hjemmesiden bliver løbende udvidet og opdateret.
Ungevejledning
Alle unge indtil det 25. år tilbydes uddannelsesvejledning.
15-17-årige unge har pligt til at være i uddannelse, beskæftigelse eller anden aktivitet, der sigter mod, at de unge gennemfører en uddannelse. Den unges uddannelsesplan skal indeholde en beskrivelse af, hvordan den unge opfylder pligten, og UU-vejlederen har pligt til at være opsøgende i forhold til denne gruppe unge og være behjælpelig i forhold til afklaringssamtaler mv. vedr. dette.
Det er også UU-vejlederens pligt at opsøge og tilbyde vejledningssamtaler til unge ml. 18-25 år, hvis den unges uddannelsessituation er uklar og den unge er uden beskæftigelse eller tilknytning til Jobcenteret, ligesom UU-vejlederen er til rådighed ved ønske om samtale. Den unge kan altid ved at gå på https://ung.unoung.dk/login/new.html og få oplyst, hvem der er ens vejleder.
Links til relevante hjemmesider om uddannelse, efterskoler, uddannelsesplan etc.:
https://ung.unoung.dk/login/new.html
https://www.ug.dk/evejledning/