Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Antimobbestrategi

Antimobbestrategi for 4kløver Skole og Børnehus

 

Gældende fra: 25. september 2024

Revideres i august 2025

 

Formål

Vores antimobbestrategi tager udgangspunkt i 4kløver Skole og Børnehus´ værdiregelsæt, hvor alle børn er en del af skolens forpligtende og positive fællesskaber. Der er fokus på at opbygge tolerante fællesskaber med plads til alle og fokus på, at børns hverdag også udfolder sig på digitale medier.

Målsætninger

 

Alle voksne tager ansvaret for børnenes trivsel.

Alle interessenter (lærere, pædagoger, forældre og elever) inddrages i løsningen.

At alle børn oplever at være en del af fællesskaber i løbet af skoledagen. Fællesskabet inddrages i løsningen af problemerne, ingen må stå alene.

Alle professionelle anerkender barnets oplevelse af det, der foregår. 

Vi anerkender den enkeltes perspektiv.

Vi anerkender den professionelles udfordringer. 

Begreber

Mobning:

Er en gentagende bevidst handling mod en person, der befinder sig i en kontekst, man ikke kan trække sig fra. Handlingerne kan være ydmygende og have karakter af hel eller delvis udelukkelse af fællesskabet.

Handlingerne kan komme forskelligt til udtryk. Verbalt, socialt, fysisk, psykisk eller materielt. Man kan føle sig tvunget til noget eller usynliggjort.

Digital mobning

Når man krænker hinanden på sociale medier. Digital chikane af andre elever, medarbejdere eller skolen som institution. Krænkelser kan f.eks. være billeddeling uden samtykke, mobning, hacking og stalking, da det påvirker undervisningsmiljøet i negativ retning.

Det forpligtende fællesskab 

Man evner at afgive frihed og indgå kompromiser                                                                                                               Der er udvikling og læring i konflikter som håndteres i og af fællesskabet og de professionelle voksne                           Der er plads til og respekt for forskellighed

Forebyggelse

Hvad vil vi gøre for at forebygge mobning på skolen ? 

 

Skolen

 

Forebyggelse af mobning, herunder trivselsarbejde, involvering af forældre, klasseaktiviteter som styrker sammenhold og tolerance, undervisningsaktiviteter som opbygger fællesskabet på tværs af klasser og årgange.

 

Elever

 

Vi taler pænt til hinanden, vi behandler hinanden ordentligt, vi giver hinanden nye chancer fra morgenstunden af, vi dømmer ikke andre på forhånd.

Forældre

 

Vi er aktive medspillere i vores børns skolegang. Vi anerkender forskelligheder

Vi er opmærksomme på, at vi som forældre har et medansvar i, at få løst konflikter og at forebygge mobning. Foregår der mobning, er vi nysgerrige på, at få løst problematikken uagtet hvilken part man har i konflikten. Dvs. om det er ens barn der bliver mobbet eller er med i mobningen af et andet barn.

 

Hvad vil vi gøre for at forebygge digital mobning på skolen?

 

Skolen

 

I det daglige og øvrige arbejde med trivsel, har vi for øje at give eleverne kompetencer til at færdes sikkert på nettet, og til at skelne mellem, hvad der er i orden, og hvad der ikke er i orden i den digitale kommunikation. 

 

Vi har på 4kløver Skole og Børnehus en skolepolitik der omhandler at eleverne ikke må benytte deres mobiltelefoner i skoletiden.

Elever

Vi skriver ikke ting til hinanden som vi ikke ville sige til hinanden ansigt til ansigt, vi tager problemer ansigt til ansigt og inddrager voksne efter behov.

Forældre

 

Når vi skal forsøge at undgå digital mobning har forældrene en væsentlig rolle – ligesom samarbejdet mellem skole og hjem og forebyggende forløb i undervisningen også er vigtige. Vi har en forventning om, at I forældre også imødegår de problematikker, den digitale teknologi har medført og hjemme interesserer jer for jeres barns færden og aktivitet på nettet. Barnets liv på nettet er en stor og betydningsfuld del af hans/hendes virkelighed og skal tages lige så alvorligt som oplevelser og erfaringer fra den fysiske verden. Det er derfor vigtigt, at I derhjemme taler forebyggende med jeres barn om, hvilken slags opførsel, der er i orden på nettet og hvilken, der ikke er. 

 

Er dit barn postet på et uønsket billede, findes der hjælp på sitet https://redbarnet.dk/sletdet/ Tal først og fremmest med barnet om, hvad der er sket. Få barnet til at vise dig sms'en/opslaget og tag om muligt et screenshot.

 

Tag kontakt til skolen, hvis dit barn er udsat for digital mobning eller hvis I har brug for vejledning ift. håndtering af digital mobning (kontaktlærer, pædagog eller ledelse). 

 

Når I involverer jer i jeres barns internetvaner, kan I hjælpe barnet og gøre dets færden på nettet mere sikker. På disse sites er der god information at orientere sig i: https://redbarnet.dk/skole/sikkerchat/foraeldre/ http://cfdp.dk/instagram-og-musical-ly-hjaelp-de-unge-med-deres-indstillinger

Indgriben og genoprettelse

Hvordan griber vi ind, hvis vi oplever mobning eller digital mobning? 

Ledelsen

 

Ledelsen inddrages i processen. Handlinger, der kan tages i brug, hvis værdiregelsættet ikke overholdes kan tages i brug.

 

Personalet

 

Klasseteamet laver en skriftlig handleplan sammen med nærmeste leder. Handleplanen indeholder følgende punkter:

  • Hvem er involveret i konflikten?

  • Hvad skal vi sætte i værk og hvornår?

  • Hvem, hvordan og hvornår kommunikeres der om processen, herunder opfølgning og evaluering.

 

Elever

 

Vi støtter hinanden, især dem som har det svært. Vi blander os ikke i det. Vi inddrager voksne efter behov og vi forventer at de voksne lytter til os.

Forældre

 

Det er vigtigt, at der er et tæt samarbejde mellem skole og hjem. Vi prioriterer forældreinddragelse og ser forældrene som vores vigtigste samarbejdspartnere i forståelse af deres barn. Forældrene informeres og inddrages i den udarbejdede handleplan.

 

Overholdelse og forankring

Hvordan kan ledelsen aktivt arbejde med at bekæmpe mobning og digital mobning? 

Ledelsen holder sig ajour med elevernes sociale trivsel ud fra samtaler med skolens personale samt forældre og elever. 

Ledelsen sikrer, at trivsel sættes på dagsordenen både i personalesammenhænge, forældresammenhænge (f.eks. institutionsbestyrelse, forældreråd /kontaktforældre mm. ) og elevsammenhænge (f.eks. elevråd)

 

Hvordan sikrer vi, at antimobbestrategien er synlig og kendt af alle på skolen?

Antimobbestrategien drøftes på årligt på første institutionsbestyrelsesmøde i det nye skoleår. Ligeledes afsættes der tid på forældremøderne, så antimobbestrategien kan præsenteres og drøftes med skolens forældre. 

Antimobbestrategien drøftes på skoleårets første elevrådsmøde, samt på personalemøde i august.

 

Herunder finder du et link til download af 4kløverskolens antimobbestrategi.

Dokumenter

Antimobbestrategi 2024.pdf

Shape Created with Sketch.